Sunday, 29 June 2014

Fakta Kelebihan Ais

Assalammualaikum w.b.t

mama dan baby sihat


Tahukah anda mengenai Kebaikan Ais atau Air sejuk? Dulu, saya hanya tahu keburukan ais, contoh: jangan makan aiskrim bila batuk. Orang tua mesti marah kalau minum air berais banyak sangat dalam sehari. Tapi saintis sudah mengkaji kelebihan ais ini. Berikut adalah huraiannya.

" Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia."

:: FAKTA KELEBIHAN AIS

:: Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.

:: Air Sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa..

:: Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

:: Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan. kalau rase diri tu macam cepat lupe cube la kunyah kiub ais..

:: Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan danberterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.. Tak sangka ais ni elok untuk batuk ??

:: Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.

:: Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi sawan...sawan sangat bahaya..boleh buat cacat seumur hidup ..takotnya.

:: Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syariat ia dibalut dengan kain hitam.

:: Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat. . Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

:: Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat...klau macam tu orang yang kena histeria eloklah dimandikan dengan ais batu ..hihihi

:: Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

:: Air sejuk akan menguatkan tulang bayi..eh..jangan pulak mandikan baby ngan ais..ni air paip biasa o.k la..sejuk dah air paip tu...klau gune ais nak biar biru budak tu

:: Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

:: Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekut kristal yang paling keras iaitu intan..wow . Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.

:: Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang ingatan seperti pengsan, gila dan koma.

:: Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

:: Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

:: Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

:: Air kelapa muda bersifat sejuk amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadinya bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk...ade jugak dengar ni sblom ni ...Petua orang tua-tua ..

:: Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia menguatkan perut.

Petikan dari Majalah An-Nur - Dr.Nohissam Mustafa


Baru sekarang saya tahu betapa banyaknya kebaikan ais ni. Banyak kelebihannya untuk tubuh badan kita sendiri,kan?

Hubungi saya untuk lebih lanjut ya. Saya sedia membantu. :) *****************************************************************************************
Mama Dan Baby Sihat
PM sini untuk pertanyaan: www.facebook.com/messages/MamaDanBabySihat
SMS/Whatsapp: 0125970799
Shaklee Independent Distributor
COD Area: Shah Alam, Bukit Jelutong, USJ, Subang Jaya, Bangi, Temerloh, Triang, Bera

No comments:

Post a Comment